10-02-2021

Deventer gaat alle dossiers van bewindvoerders laten doorlichten

Deventer gaat alle dossiers van enkele honderden mensen met bewindvoering van de gemeente door laten lichten door een extern bureau. Dat gebeurt nadat de rechtbank Overijssel de gemeentelijke bewindvoerders van de dossiers van twintig cliënten heeft afgehaald.

Dat zei verantwoordelijk wethouder Rob de Geest vanavond tegen de gemeenteraad. Hij zegt behoorlijk geschrokken te zijn van het oordeel van de rechtbank om de bewindvoerders te schorsen. De gemeente mag tot 1 juli ook geen nieuwe cliënten voor bewindvoering meer aannemen.

,,We zijn overvallen door deze schorsing en vinden het ook een zware maatregel”, zei De Geest. Volgens hem is er geen enkele cliënt die door de gemeente begeleid wordt financieel benadeeld en zijn er alleen administratieve onvolkomenheden aangetoond.

Fouten in 65 gevallen

De kantonrechter oordeelde dat de bewindvoerders in zeker 65 van de bijna 500 gevallen fouten hebben gemaakt. Sommige cliënten betaalden te veel bewindvoeringskosten. Anderen werden opeens geconfronteerd met achterstallige betalingen en er zijn mensen die recht hadden op een nabetaling, maar dat geld pas kregen na tussenkomst van de rechter.

Volgens de gemeente is dat allemaal hersteld, maar de rechtbank heeft vooralsnog geen vertrouwen dat de bewindvoering daarmee op orde is. Bewindvoerders worden door de rechtbank aangewezen om mensen met hun financiën te helpen, omdat ze daar zelf niet toe in staat zijn of zichzelf in de schulden hebben gewerkt. In het geval van schulden worden daarna via schuldhulpverlening de schulden afgelost.

Goedkoper

Het gemeentelijke Budget Advies Bureau (BAD) nam in 2017 de bewindvoering van commerciële bureaus over. Die kostten geld en de gemeente dacht door dat zelf ter hand te nemen, goedkoper uit te kunnen zijn en het ook beter te kunnen doen. In 2019 constateerde de Autoriteit Consument en Markt dat dat oneerlijke concurrentie is en daarom moest het BAD kosten in rekening gaan brengen en btw gaan heffen op de bewindvoering.

Daarbij zijn volgens de wethouder administratieve fouten gemaakt en onduidelijkheden gerezen waar de rechtbank consequenties aan verbindt. De wethouder benadrukte dat de mensen er geen nadeel van hebben ondervonden. ,,We hebben controles laten doen op 10 procent van de dossiers en daar was alles op orde.”

Wethouder De Geest gaat alle bevindingen van de rechtbank en de plannen om tot structurele verbetering te komen op een rijtje zetten en wil binnenkort met de gemeenteraad en het BAD in gesprek over de ontstane situatie.

Bron: de Stentor

 

10-02-2021

Bewindvoerders gemeente Deventer geschorst: ‘Ze hebben het heel erg bont gemaakt’

De rechtbank Overijssel schorste vorige week de bewindvoerders van de gemeente Deventer die mensen met problematische schulden moeten helpen. Er werden te veel fouten gemaakt waar cliënten de dupe van werden. Professionele bewindvoerders hebben geen goed woord over voor hun collega’s van de gemeente. ,,De klachten en problemen zijn eindeloos. Deventer maakt er een bende van.”

Bewindvoerder Saskia van Leeuwen zag in 2017 al haar klanten verdwijnen, omdat de gemeente Deventer de bewindvoering van mensen met problematische schulden zelf ter hand zou nemen. De pot bijzondere bijstand ging bijna helemaal op aan bewindvoerders van buiten. Door het gemeentelijke Budget Advies Bureau (BAD) dat werk over te laten nemen, zou dat een stuk goedkoper kunnen. ,,Ons is toen gevraagd mee te werken aan die overgang. De gemeente wilde met ons samenwerken, maar nam al onze mensen over. Wat valt er dan samen te werken?’’

Schuldsanering

Volgens de kantonrechter gaat er nu veel te veel fout bij de gemeentelijke bewindvoerders. De kantonrechter controleert het werk van de bewindvoerders, die mensen met grote schulden eerst in financieel stabiel vaarwater moeten brengen voordat ze in de schuldsanering terechtkomen. De verantwoordelijke ambtenaren zijn al verschillende keren bij de rechter geweest om zich te verantwoorden, maar dat heeft niet tot verbetering geleid.

Volgens onafhankelijk bewindvoerder Van Leeuwen zijn er dus grote fouten gemaakt. ,,De rechter geeft je duizend kansen om fouten te herstellen. Als dat nu bij Deventer nog niet gelukt is, hebben ze het wel heel bont gemaakt.”

Nabetaling

Het BAD heeft op dit moment ongeveer 500 mensen onder haar hoede met problematische schulden. In zeker 65 gevallen zijn fouten gemaakt, waardoor sommige cliënten te veel bewindvoeringskosten betaalden. Anderen werden opeens geconfronteerd met achterstallige betalingen en er zijn mensen die recht hadden op een nabetaling, maar dat geld pas kregen na tussenkomst van de rechter. Volgens de gemeente is dat allemaal hersteld, maar de rechtbank gelooft niet dat mensen daar geen nadelige gevolgen van hebben ondervonden.

Failliet

Zo is voor een 50-jarige Deventenaar al drie keer geprobeerd de schuldsanering via bewindvoering in gang te zetten, maar levert de gemeente steeds de verkeerde papieren aan, waardoor dat steeds door de rechtbank afgewezen wordt, zegt hij. In 2012 ging zijn eigen verwarmingsbedrijf failliet en eindigde zijn huwelijk. Hij kon nog opdrachten aan een grote energiemaatschappij verkopen, waardoor hij schuldeisers deels kon afbetalen. ,,Maar toen mijn bedrijf eenmaal failliet was, kon ik niet meer bij de boekhouding en kon ik niet aantonen dat ik dat geld daarvoor gebruikt had. Daardoor bleef ik bestookt worden door deurwaarders.”

Zijn schuld liep op van 96.000 euro in 2012 naar 170.000 euro nu. ,,Ik heb bij het BAD met tientallen mensen afspraken gemaakt, maar dan wist de een niet wat de ander had afgesproken. Ik moest constant overal achteraan rennen, ze deden niks. Uiteindelijk lag er een plan waardoor mijn schulden gesaneerd zouden worden en ik nog maar een paar duizend euro hoefde terug te betalen. Dat is aan de rechter voorgelegd ter goedkeuring, maar toen bleken de schuldeisers er helemaal niet mee akkoord te gaan. Mijn schulden blijven alleen maar oplopen.”

Onderschat

Volgens bewindvoerder Van Leeuwen heeft de gemeente de bewindvoering danig onderschat. ,,Ze zeiden toen: ‘Dat doen we er wel even bij’. We werden weggezet als een stel hobbyisten. Twee mensen moesten de zaken van 500 mensen behandelen. Dat lukte natuurlijk niet. Je kunt per bewindvoerder maximaal vijftig mensen bijstaan en dan heb je ook nog administratieve ondersteuning nodig.”

Volgens gemeentewoordvoerder Maarten Jan Stuurman zijn er nu elf mensen die namens de gemeente de bewindvoering doen, al is dat niet full-time. Er is volgens hem met potjes geld geschoven binnen de afdeling bijzondere bijstand om de bewindvoering te betalen, waardoor dat voor de rechter niet inzichtelijk was te maken. ,,Maar er is niemand geld tekortgekomen, alleen konden wij dat niet altijd duidelijk maken.”

Gemeenteraad

Bewindvoerder Van Leeuwen heeft verschillende gemeenteraadsleden via een brief laten weten waar volgens haar de schoen nu knelt en heeft ook haar hulp aangeboden aan het BAD. Verantwoordelijk wethouder Rob de Geest zal de raad vanavond een toelichting geven op de schorsing van de bewindvoerders en de mogelijke gevolgen.

Bron: de Stentor

 

06-02-2021

Mensen met schulden in de problemen door slechte hulp gemeente Deventer

Inwoners van Deventer die onder bewind staan van de gemeentelijke schuldhulpverlener zijn mogelijk in financiële problemen gekomen omdat de bewindvoerder zijn zaken niet op orde heeft. De kantonrechter heeft de gemeentelijke bewindvoerder daarom nu in een aantal zaken geschorst.  Mensen met problematische schulden moeten nu tot 2022 op zoek naar een commercieel bureau.

Mede om te voorkomen dat mensen in handen vallen van louche schuldsaneerders heeft de gemeente bewindvoering ondergebracht bij het Budget Advies Bureau Deventer (BAD). Mensen die door de rechter gedwongen worden met een bewindvoerder in zee te gaan, kunnen zo bij de – onafhankelijke en niet-commerciële – gemeente terecht die hun helpt uit de schulden te komen.

Te laat aangevraagd

Volgens de kantonrechter gaat er echter zoveel fout bij het BAD, dat ze per 1 maart ontheven wordt van haar taak bij en aantal cliënten. Volgens de gemeente gaat het om twintig gevallen. In hun dossiers klopten de rekeningen en de verantwoording van de bewindvoerders niet. In een aantal dossiers is de betaling van bijzondere bijstand en de bewindvoerderskosten niet in orde, is er te laat bijzondere bijstand aangevraagd voor de cliënt en was er geen geld uitgekeerd, terwijl het BAD beweerde dat dat wel zo was.

Later zijn al deze fouten wel gecorrigeerd, zegt de rechtbank Overijssel, maar steeds pas nadat de rechtbank het BAD op deze fouten had gewezen. Het BAD is op dit moment bewindvoerder voor ongeveer vijfhonderd klanten, die zelf  door allerlei omstandigheden moeilijk met hun geld om kunnen gaan en daarom door de rechtbank een bewindvoerder toegewezen hebben gekregen. In zeker 65 gevallen zijn fouten gemaakt, maar de rechter waarschuwt dat nog lang niet alle dossiers zijn gecontroleerd.

‘Geen gevolgen’

Door de vele fouten bij het BAD hebben meerdere cliënten te veel bewindvoeringskosten betaald, werden andere opeens geconfronteerd met achterstallige betalingen en zijn er mensen die nog recht hadden op een nabetaling, maar kregen ze die pas veel later. Het BAD heeft de rechter verteld dat dat geen nadelige financiële gevolgen heeft gehad, maar gezien de krappe budgetten van deze mensen betwijfelt de rechtbank dat.

Vertrouwen

VVD-raadslid Eva Sipman heeft vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Rob de Geest. Behalve de mogelijke financiële problemen, moeten mensen die onder bewind staan, nu ook op zoek naar een andere, commerciële bewindvoerder. ,,Ze hebben al hun hele hebben en houwen op straat moeten gooien en hebben een vertrouwensband opgebouwd met hun bewindvoerder. Nu moeten ze nog een keer met de billen bloot, omdat de gemeente haar werk niet goed doet.”

Volgens gemeentewoordvoerder Maarten Jan Stuurman zijn de fouten gemaakt bij dossiers uit 2018 en 2019 en wordt bij slechts 20 cliënten een externe bewindvoerder ingezet om te kijken of zij nadelen van de slordigheden hebben ondervonden.

Menu